Náhrada škody po zrušení mimořádných opatření soudem

Informace pro klienty i širokou veřejnost o možnosti žádat náhradu škody po státu v souvislosti se zrušením mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví ČR

Stalo se…

Městský soud v Praze rozsudkem dne 23. 4. 2020 zrušil jako nezákonná opatření Ministerstva zdravotnictví ČR (dále jen „MO“).

Co to znamená?

Dotčené osoby mohou požadovat po státu náhradu škody.

Stát je povinen nahradit jak skutečnou škodu, tak i ušlý zisk, ba dokonce i nemajetkovou újmu.

Kdo může žádat náhradu škody?

Především jsou to podnikatelé, kteří v důsledku přijatých MO

  • museli mít v období od 23. 3. 2020 do 25. 4. 2020 uzavřenou provozovnu, nebo
  • měli v tomto období omezené možnosti podnikání nebo prokazatelný úbytek příjmů.

Dále to mohou být například zaměstnavatelé, kteří v důsledku přijatých MO

  • museli ponechat zaměstnance doma, nebo
  • nepřijeli jim zahraniční zaměstnanci nebo nemohli vyslat zaměstnance na zahraniční pracovní cestu.

Další osoby, kterých se jinak dotýkala omezení v důsledku přijatých MO (zákaz svateb, cestování, sportovní a umělecké aktivity, omezení lékařské péče apod.)

U každého subjektu požadujícího náhradu škody je nutno posoudit, zda mohla mít zrušená MO vliv na případný vznik škody a zda je tedy oprávněn náhradu škody požadovat!

Co je nutno učinit pro úspěšné uplatnění nároku na náhradu škody?

  1. dát dohromady veškeré podklady a dokumenty, ze kterých bude možno usuzovat, že vznikl nárok na náhradu škody v důsledku přijatých MO,
  2. posoudit dokumenty a případné nároky a spočítat výši škody,
  3. podat podnět Ministerstvu zdravotnictví ČR a případně žalobu, pokud by odmítlo škodu přiznat a uhradit.

Jaké jsou lhůty k uplatnění náhrady škody?

Ačkoliv je již rozsudek Městského soudu v Praze pravomocný, lze očekávat, že Ministerstvo zdravotnictví ČR proti němu podá kasační stížnost. Konečné rozhodnutí o (ne)zákonnosti MO tak vydá až Nejvyšší správní soud ČR. I když nelze předvídat, kdy bude takto rozhodnuto, je nutné do 3 let (u majetkové újmy) a do 6 měsíců (u nemajetkové újmy) od vzniku škody uplatnit škodu u Ministerstva zdravotnictví ČR – proto je nutno postupovat bez zbytečného odkladu.

Jak postupovat dále?

V současné době připravujeme podrobný a hromadný postup při vymáhání škody z důvodu nezákonných mimořádných opatření. V případě potřeby dalších informací či zodpovězení dotazů je možno volat na tel. 533 555 353, nebo napsat e-mail na adresu info@springwalk.cz.

Celý leták ke stažení zde: http://www.springwalk.cz/wp-content/uploads/2020/05/Informace-pro-klienty-ohledně-náhrady-škody-v-důsledku-zrušení-MO.pdf

Mgr. Viktor Procházka
Autorem článku je

Mgr. Viktor Procházka

  • Občanské právo
  • Nemovitosti
  • Trestní právo
Naučil jsem svého syna plavat i lyžovat, takže naučím i vaše obchodní partnery dodržovat smlouvy. A když bude třeba, závěrečnou řeč klidně i zazpívám.  

Přečtěte si také

Změny v dohodách podrobně:  Zaměstnanci na DPP a DPČ mají nově nárok na dovolenou

Novela zákona stanoví několik změn, které se týkají dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Všechny změny vám podrobněji představíme v tomto článku.

Novinky zákoníku práce srozumitelně: jak to bude s dohodáři?

Čerstvě schválená novela zákoníku práce budí vášně – především mezi zaměstnavateli. Výrazně totiž posiluje pozici „dohodářů“ v pracovněprávním vztahu. Od roku 2024 budou mít například právo na dovolenou. Většina dalších přijatých změn ale nabyla účinnosti už 1. října 2023. Projděte si shrnutí novinek.

Nový zákon o pobytu cizinců: Co můžete očekávat?

Česká republika je na cestě k významné právní reformě, která má za cíl modernizovat a zefektivnit proces pro cizince, kteří se chtějí usadit v zemi. Nový zákon, který nabyde účinnosti v roce 2026, přináší čtyři klíčové změny.

Brněnský Spring Walk na nové adrese

V Brně jsme vyrostli už na téměř 30 lidí a potřebovali jsme kanceláře, kde se bude dobře cítit dobře náš tým i vy, naši klienti. Po důkladném zvážení padla volba na areál Nová Zbrojovka – konkrétně prémiovou kancelářskou budovu ZET.office – kde se, doufáme, budete cítit maximálně komfortně a příjemně.