Pracovní pohovory v době koronavirové

Přinášíme krátký právní rozbor k možnostem konání pracovních pohovorů za účinnosti aktuálních vládních nařízení.

I. Aktuálně platná opatření

Ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách eviduje 3 aktuálně platná opatření. Jedná se o

  • Usnesení Vlády ČR č. 1079 z 21. 10. 2020 zakazující maloobchodní prodej a poskytování služeb v provozovnách,
  • Usnesení Vlády ČR č. 1078 z 21. 10. 2020 zakazující volných pohyb osob a
  • Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR z 19. 10. 2020 zakazující volný pohyb bez ochranných prostředků dýchacích cest.

Mimořádné opatření MZ ČR upravuje pouze povinnost nosit roušky, která se na pracovní pohovory vztahuje – roušky se ve vnitřních prostorách staveb nosit musí, dále se jím ale není třeba zabývat. Vládní usnesení upravují možnostmi provozu zaměstnavatelů a omezením volného pohybu účastníků pohovoru.

II. Mohou zaměstnavatelé přijímat potenciální zaměstnance na pohovor?

Vláda usnesením č. 1079 až na výjimky zakázala prodej v maloobchodě, prodej a poskytování služeb v provozovnách a přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb. Účelem krizového opatření je omezit styk osob v tomto případě zákazníků a maloobchodníků, případně poskytovatelů služeb v provozovnách. Opatření nemá za cíl zakázat veškeré činnosti (zvláště administrativní) činnosti s podnikáním související.

Pohovor tudíž zákaz neporušuje.

III. Mohou se potenciální zaměstnanci pohovoru zúčastnit v rámci omezení volného pohybu?

Usnesení Vlády ČR č. 1078 zakazuje volný pohyb osob na území celé republiky s několika výjimkami, mezi něž patří i bod I. 1. „…s výjimkou cest do zaměstnání a k výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti“. Vzhledem k tomu, že pracovní pohovor slouží ke vzniku pracovněprávního vztahu, a tedy k zajištění výdělečné činnosti kandidáta na pracovní místo, lze cestu k budoucímu zaměstnavateli zařadit pod jiné obdobné činnosti.

Cesta na pracovní pohovor je vyňata ze zákazu volného pohybu předepsaného vládními nařízeními.

IV. Závěr.

Pracovní pohovory jako takové neporušují opatření přijatá Vládou ČR a MZ ČR. Zaměstnavatelé a účastníci pohovoru však musí dodržovat povinnost ochrany dýchacích. Vhodné je také uposlechnout doporučení dle bodů IV. 1. a 2. usnesení č. 1978, tzn. provést co nejvíce možných úkonů na dálku a v případě osobního styku zachovávat dvoumetrové odstupy, ačkoli jejich porušení na rozdíl od zákazů není sankcionováno.

Mgr. Jaroslav Zeman, advokát

Jan Hrbek, právní praktikant

Přečtěte si také

Změny v dohodách podrobně:  Zaměstnanci na DPP a DPČ mají nově nárok na dovolenou

Novela zákona stanoví několik změn, které se týkají dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Všechny změny vám podrobněji představíme v tomto článku.

Novinky zákoníku práce srozumitelně: jak to bude s dohodáři?

Čerstvě schválená novela zákoníku práce budí vášně – především mezi zaměstnavateli. Výrazně totiž posiluje pozici „dohodářů“ v pracovněprávním vztahu. Od roku 2024 budou mít například právo na dovolenou. Většina dalších přijatých změn ale nabyla účinnosti už 1. října 2023. Projděte si shrnutí novinek.

Nový zákon o pobytu cizinců: Co můžete očekávat?

Česká republika je na cestě k významné právní reformě, která má za cíl modernizovat a zefektivnit proces pro cizince, kteří se chtějí usadit v zemi. Nový zákon, který nabyde účinnosti v roce 2026, přináší čtyři klíčové změny.

Brněnský Spring Walk na nové adrese

V Brně jsme vyrostli už na téměř 30 lidí a potřebovali jsme kanceláře, kde se bude dobře cítit dobře náš tým i vy, naši klienti. Po důkladném zvážení padla volba na areál Nová Zbrojovka – konkrétně prémiovou kancelářskou budovu ZET.office – kde se, doufáme, budete cítit maximálně komfortně a příjemně.